Proizvodnja biognojiva u Hrvatskoj

Prema Ministarstvu poljoprivrede u Republici Hrvatskoj je zabilježen porast ekoloških poljoprivrednih subjekata kao i površina pod ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom. Hrvatska trenutno broji 5.566 subjekata u sustavu ekološke poljoprivrede, taj broj je 2013. godine iznosio 1.789 subjekata. Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) u novom programskom razdoblju od 2023. do 2027. nastavlja s ciljevima vezanim za održivost sektora proizvodnje hrane i održivim gospodarenjem prirodnih resursa EU stoga je ekološka poljoprivreda jedan od ključnih elemenata ZPP-a. Također novi propisi o ekološkoj proizvodnji poduprijet će i Akcijski plan o ekološkoj proizvodnji u EU i planove o povećanju ekološke proizvodnje do 2030. godine.

 

Slika 1. Statistika ekološke poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj u 2019. (Izvor: organic-europe.net)

 

Organska gnojiva imaju pozitivan utjecaj na kemijska, biološka i fizikalna svojstva tla i mogu se koristiti u ekološkoj proizvodnji. Prilikom korištenja imaju pozitivan utjecaj na strukturu tla i povećanje kapaciteta tla za vodu i hraniva. Organska tvar prisutna u gnojivu izvor je energije za mikroorganizme, time se povećava populacija mikroorganizama i biogenost tla. Biogeni elementi prosutni u tlu nakon korištenja organskog gnojiva su elementi koji se sporo oslobađaju u obliku koji su biljci pristupačni za usvajanje, stoga ne dolazi do prekomjernje koncentracije hraniva i teže dolazi do njihova ispiranja u dubinske slojeve. Također korištenjem mogu smanjiti negativne ekološke učinke nastale prilikom nepravilnog rukovanja i primjene mineralnih gnojiva na gospodarstvu.

Prema Zakonu o gnojivima i poboljšivačima tla koji je donesen 6. listopada 2003. godine organska gnojiva jesu organske tvari uglavnom biljnog i/ili životinjskog podrijetla, koje se dodaju u tlo s osnovnom namjenom ishrane bilja. Zakon o gnojivima i poboljšivačima tla je od 2003. imao tri  izmjene i dopune do danas. Sukladno s tim načela dobre poljoprivredne prakse korištenja gnojiva nalažu da organska gnojiva, poboljšivači tla i ostala sredstva koja se unose u tlo ili koriste u staklenicima/plastenicima mogu koristiti ako su na deklaraciji proizvoda navedeni podaci o sadržaju teških metala i drugih onečišćujućih tvari i ne prelaze peterostruku količinu iz članka 4. istog pravilnika osim kadmija (Cd) koji ne smije prelaziti dvostruku količinu. Internet stranica Ministarstva poljoprivrede sadrži bazu podataka registriranih sredstava za zaštitu bilja, bazu reprodukcijskog materijala i gnojiva, poboljšivače tla (Prilog I.) dozvoljene u ekološkoj proizvodnji.

Organska gnojiva obuhvaćaju raznovrsne smjese biljnih/životinjskih ostataka i/ili životinjskih izlučevina i ostataka različitog stupnja razloženosti, čijim se unošenjem u tlo dodaju biljna hraniva u različitim odnosima. Tu ubrajamo kruti stajski gnoj, gnojovka (polutekući stajski gnoj), gnojnica (tekući stajski gnoj), komposti, vermikompost, prerađeni gradski otpad, sušena organska gnojiva, tekuća organska gnojiva, posebna organska gnojiva, zelena gnojidba. Svojstva koja imaju organska gnojiva ovise o kvaliteti gnojiva, sadržaju i raspoloživosti hraniva, stupnju zrelosti, stabilizaciji mikrobioloških procesa. Unatoč tome, neka svojstva mogu se pripisati svakom organskom gnojivu poput: povećanja biogenosti tla, smanjen rizik ispiranja hraniva, cjenovno su povoljna (proizvod iz nusprodukata/otpada), produženo djelovanje i sadržaj hraniva koja biljke trebaju (Lončarić i sur. 2015.)

 

Slika 2. Kompost (Izvor: freepic.com)

 

Kruti stajski gnoj je smjesa krute i tekuće faze izlučevina domaćih životinja (feces i urin) sa steljom/prostirkom. Sastav i kvaliteta stajskog gnoja ovisi o vrsti životinje, načinu držanja, sustavu izgnojavanja i stupnju zrelosti i stabilnosti gnoja.

Polutekući stajski gnoj (gnojovka) je smjesa krute i tekuće gaze izlučevina domaćih životinja. Sadržaj krute faze obično je 10-15%. Gnojovka nastaje u načinima uzgoja domaćih životinja gdje se ne koristi prostirka/stelja u stajama, to su obično modernije staje sa uređenim podnicama sukladno načinu držanja i uzgoju životinja.

Tekući stajski gnoj (gnojnica) odnosi se na smjesu vode i urina sa veoma malim udjelom krutih čestica (feces i stelja). Gnojnica nastaje kod otjecanja tekuće faze kao ostatak izlučevina koje stelja ne uspije upiti. 

Komposti su organska gnojiva proizvedena kontroliranom aerobnom mikrobiološkom razgradnjom različitih smjesa najčešće biljnih ostataka pomiješanih sa stajskim gnojem, životinjskim ostacima i mineralnim dodacima. Kvaliteta komposta ovisi o pravilnoj izvedbi i kontroli procesa i parametara, stupnju zrelosti samog komposta i sadržaju ulaznih sirovina.

Vermikompost, također poznat pod nazivima lumbripost ili biohumus je organsko gnojivo koje je nastalo razgradnjom organske tvari kroz probavni sustav kalifornijske gliste.

Sušena organska gnojiva proizvode se dehidracijom i peletiranjem najčešće zrelog stajskog gnoja ili komposta. Odlikuje ih povećana koncentracija aktivnih tvari, olakšani transport i primjena, te stabilnost.

Tekuća organska gnojiva najčešće se proizvode od stajskih gnojiva ili biljnih dijelova i koriste se folijarno ili dodavanjem u tlo. Tekuće gnojivo može se proizvesti na način da se porozna vreća napuni organskim tvarima bogatim hranivima i povremeno miješa, nakon cijeđenja se razrijedi s vodom (najčešće u omjeru 1:2) i može se primjenjivati. To mogu biti pripravci algi, komposta ili različitih vrsta stajskog gnoja.

 

Tržište organskih gnojiva u Hrvatskoj

 

Ponuda organskih gnojiva na Hrvatskom tržištu je raznolika. Najveći je izbor peletiranih organskih gnojiva, ali postoje i folijarna, tekuća, organski poboljšivači tla, organski biocidi i dr.  Agroklub portal ima bazu podataka sa kategorijama gnojivima pa tako i organskim gnojivima.

Comet d.o.o.

Hrvatska tvrtka koja proizvodi peletirana, folijarna, tekuća organska gnojiva i ostale preparate za ekološki uzgoj.

Pro-eco

Hrvatska tvrtka koja ima asortiman gnojiva, poboljšivača tla, biocida, ojačivača bilja, sredstva zaštite bilja, travne smjese certificiranih za organski uzgoj.

Tvrtka Colić – trade d.o.o.

Tvrtka na području Republike Hrvatske koja je uvoznik organskih gnojiva za različite kulture i potrebe ekološke proizvodnje.

BIOinput d.o.o.

Uvoznik i distributer certificiranih proizvoda za ekološku i integriranu proizvodnju. Nude gnojiva, sredstva za zaštitu i ojačivače. Imaju i katalog.

Pšeno d.o.o.

Tvrtka koja se bavi prodajom proizvoda za poljoprivrednu proizvodnju, a imaju i ponudu organskih gnojiva.

Unichem

Slovenska tvrtka sa podružnicom u Hrvatskoj koja ima ponudu organskih gnojiva

Pa-vin d.o.o.

Hrvatska tvrtka koja sadrži ponudu organskih gnojiva različitih formulacija.

Cortina

Tvrtka koja se bavi prodajom domaćih i stranih proizvoda, imaju ponudu organskih gnojiva.

Formet

Talijanska tvrtka koja se bavi prodajom svojih proizvoda na hrvatskom tržištu pa tako i organskih gnojiva.

Cedar-agro d.o.o.

Hrvatska tvrtka sa ponudom nekoliko različitih organskih gnojiva.

HELLO NATURE

(Navigator biljne ishrane d.o.o.) svjetski je poznati proizvođač organskih gnojiva koji je prisutan na hrvatskom tržištu.

Kokot-agro

Hrvatski dobavljač proizvoda i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, ima ponudu organsko-mineralnih gnojiva.

Agroalba

Distributer i zastupnik Viano proizvoda koji su certificirani za ekološku poljoprivredu

Ecodig

Proizvođač hrvatskog certificiranog organskog gnojiva

Stercoratio d.o.o.

Tvrtka koja se bavi distribucijom i prodajom gnojiva za konvencionalnu i ekološku proizvodnju. Imaju katalog gnojiva u ponudi koja se koriste za ekološku proizvodnju.

TVORNICA STOČNE HRANE d.d.

Građevinsko-vrtni centar i poljoprivredna ljekarna "Gra-ma", na webshopu ima ponudu organskih gnojiva

Hempatia.hr

Internetski prodavač proizvoda za poljoprivrednu proizvodnju, bazirani su u Sloveniji, imaju ponudu organskih gnojiva različitih proizvođača.

HomeOgarden

Slovenski proizvođač organskih gnojiva koja su prisutna na hrvatskom tržištu. Imaju široku ponudu malih pakiranja i osnovne proizvode u velikim pakiranjima.

Agro Expert d.o.o.

Dobavljač gnojiva stranih tvrtki, imaju ponudu biostimulatora na bazi morskih algi.

 

Povećanjem količina proizvodnje i površina korištenih u svrhe ekološke poljoprivredne proizvodnje dolazi do veće potražnje za gnojivima koja su dozvoljena za korištenje u ekološkoj poljoprivredi. Na hrvatskom tržištu prisutna organska gnojiva uglavnom se sastoje od stajskog gnoja u peletiranom obliku. Porastom cijena mineralnih gnojiva postoji prilika je za proizvođače i prodavače organskih gnojiva (povoljnije sirovine za proizvodnju). Stoga širenje ponude organskih gnojiva potiče već prisutan rast ekološke proizvodnje i prebacivanje na istu.




Podijeli:

Nedavni projekti