Mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj

 

Iako poljoprivreda predstavlja jednu od najvažnijih i najstarijih gospodarskih djelatnosti, saznanje da primanja mogu biti niža u odnosu na neke druge sektore te činjenica da radni dan može trajati puno duže od 8 sati, ne zvuči baš primamljivo. Poljoprivreda ponekad ostavlja dojam “starinske” djelatnosti, no razvoj tehnologije uvelike je utjecao te ju približio mladim ljudima. Poljoprivreda je u zadnjih 10-ak godina postala digitalna i precizna djelatnost koja se oslanja na multidisciplinarna znanja te implementaciju inovativnih rješenja. Primjenom novih tehnologija, poljoprivrednici su dobili mogućnost značajno unaprijediti i povećati svoju produktivnost. Od primjene dronova, do softvera koji upravljaju farmom, sam koncept poljoprivrede se promijenio te podigao na novu, višu razinu. Ideja poljoprivrednika kao obrazovanog menadžera, koji upravlja svojom farmom uz pomoć suvremenih strojeva, postaje sve aktualnija među mladima.



Slika 1. Poljoprivrednik (Izvor: freepik.com

Prema pravilima Programa ruralnog razvoja RH za programsko razdoblje 2014. – 2020., mladim poljoprivrednikom smatraju se nositelji OPG-a do navršene 41. godine života koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao njegovi nositelji.

Prema podatcima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 2020. godinu, u Upisniku poljoprivrednika trenutno su 18,339 mlada poljoprivrednika, što je 10,73 % od ukupnog broja upisanih poljoprivrednih gospodarstva.

Iako je vidljiv napredak u tehnološkom smislu, mladi poljoprivrednici su i dalje suočeni s brojnim izazovima poput niske profitabilnosti poslovanja, otežanog pristupa kreditima zbog nedostatka poslovne aktivnosti odnosno kreditne povijesti ili imovine za osiguranje kredita te mnogim drugima. Nepopularnost zanimanja, administrativne prepreke, ovisnost o vremenskim uvjetima, velik opseg posla, nestabilnost cijena te prije svega slaba infrastrukturna opremljenost u ruralnim područjima, ono su što odbija mlade.

Kao odgovor na brojne izazove s kojima se susreću Europska unija predlaže cijeli niz mjera, od jednokratnih bespovratnih potpora, potpora za pokretanje posebnih poljoprivrednih djelatnosti, olakšani pristup financiranju, program ruralnog razvoja, povoljne zajmove i mnoge druge.

Europska unija u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, posvećuje posebnu pažnju mladim poljoprivrednicima. Poljoprivredni fondovi Europske unije omogućuju ulaganja u modernizaciju te povećanje učinkovitosti i kvalitete poljoprivredne proizvodnje, kao i širenje poljoprivrednih i nepoljoprivrednih aktivnosti i poslovanja u ruralnim područjima. Hrvatska kroz 5 godina, od 2023. do 2027. godine, ne računajući državna sredstva, na raspolaganju ima 3,25 milijardi eura, a nešto više od 1,5 milijardi eura namijenjeno je za ruralni razvoj.

Kroz novi ZPP predviđa se povećanje iznosa potpore iz Mjera ruralnog razvoja za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, s dosadašnjih 50.000 eura na 100.000 eura.

Ukoliko ste mladi poljoprivrednik i razmišljate o pokretanju OPG-a ili preuzimanju OPG-a te prijavi na EU natječaje, predlažemo da ispunite naš Upitnik procjene prijave EU projekata te saznate da li vaša poslovna ideja može biti financirana EU sredstvima.




Podijeli:

Nedavni projekti