SEA2LAND projekt - Proizvodnja naprednih bio-gnojiva iz ribljeg otpada

Europska poljoprivredna proizvodnja se u velikoj mjeri oslanja na vanjske izvore za opskrbu ključnim gnojivima, dok se istodobno velike količine nutrijenata ispuštaju u okoliš kroz višestruke tokove organskog otpada.

Projekt SEA2LAND ima za cilj pružiti rješenja koja će pomoći u prevladavanju izazova povezanih s proizvodnjom hrane, klimatskim promjenama i ponovnom uporabom otpada korištenjem postojećih tokova organskih otpada. U tu će svrhu projekt SEA2LAND raditi na poboljšanju i prilagodbi tehnologija za recikliranje hranjivih tvari za proizvodnju bio-gnojiva iz ribljeg otpada.

SEA2LAND projekt će optimizirati tehnologije poput naprednog kompostiranja, biosušenja, smrzavanja i ekstrakcije, proizvodnje algi, pirolize, membranske tehnologije, ekstrakcije hitina, termo-mehaničke frakcionacije te enzimatske hidrolize. Ove tehnologije će u konačnici generirati biološka (bio-based) i priilagođena (tailor-made) gnojiva kako za lokalne usjeve, tako i za izvoz.

Temelj projekta je regionalna proizvodnja bio-gnojiva u lokalnom i kružnom okviru kroz razvoj demonstracijskih pilota koji se mogu replicirati u cijeloj Europi. Projekt predlaže primjenu više od 10 tehnologija u 7 demo postrojenja na 6 reprezentativnih područja ribarstva (Sjeverni, Baltički, Atlantski, Kantabrijski, Mediteranski i Jadranski).

Projekt SEA2LAND četverogodišnji je projekt koji EU financira sa 7,7 milijuna eura u okviru programa Obzor 2020 unutar poziva H2020-RUR-2020-1. Projekt je započeo u siječnju 2021. godine, a prvi koordinacijski sastanak održan je 27. do 28. siječnja 2021. godine.

Partneri SEA2LAND projekta predstavljaju istraživačke organizacije koji su orijentirani na nusproizvode, valorizaciju, tehnologije, poljoprivredu (uključujući organsku poljoprivredu), industrije iz sektora akvakulture, gnojiva i tehnološki sektor, te pripadnike sektora ribarstva, okoliša, izrade poslovnih planova, upravljanja, konzaltinga i organizacija poljoprivrednika.

Koordinator SEA2LAND projekta je španjolska organizacija NEIKER koja zajedno s 25 partnera iz 11 zemalja (10 EU zemalja i Čile) čine projektni konzorcijum. Partneri na projektu uključuju ULIEGE, FIBL EU i UGENT iz Belgije; IPS Konzalting iz Hrvatske; NUTRI i ECRI iz Estonije; CATAR, INPT i CAPA iz Francuske; UNIVPM, UMIL i CO.PE.MO iz Italije; ABT s Malte; Grønn, NIBIO i NLR-NN iz Norveške; ISQ iz Portugala; BARNA, CAVIAR, AZTI, UVIC-UCC, FERTINAGRO i INI iz Španjolske; FIBL-CH iz Švicarske i INIA iz Čilea.

 

Koordinatorica SEA2LAND projekta: Miriam Pinto (mpinto@neiker.eus)

Kontakti u Hrvatskoj: Ana-Marija Špicnagel Ćurko (ams@ips-konzalting.hr; barbara.dukic@ips-konzalting.hr

 

 

 

 

 

This project has received funding from the European Union’s

Horizon 2020 research and innovation programme under

grant agreement No 101000402. 




Podijeli:

Nedavni projekti