Fertimanure projekt

 

Inovativni načini oporavka nutrijenata iz sekundarnih resursa – proizvodnja gnojiva s visokom dodanom vrijednošću iz životinjskog stajnjaka

Tijekom naredne četiri godine počevši od 01.01.2020., 22 partnera iz EU (21) i Južne Amerike (1 – Argentina) surađivati će kako bi pružile doprinos kreiranju inovativnog modela kružnog gospodarstva  kojim bi se podržao ruralni razvoj u poljoprivrednom sektoru kroz stvaranje sinergija i umrežavanje poljoprivrednika i drugih agro-industrijskih sektora. Koordinator ovog projekta je FUNDACIO UNIVERSITARIA BALMES iz Španjolske.

IPS Konzalting je jedini hrvatski projektni partner koji u suradnji s 22 organizacije koje pripadaju akademskoj zajednici, istraživačkim institucijama, industriji gnojiva i razvoja novih tehnologija, poljoprivrednom i poduzetničkom sektoru te klasterima ima za cilj razviti, integrirati, testirati i vrednovati inovativne strategije upravljanja hranjivim tvarima kako bi se djelotvorno obnovili mineralni nutrijenti i drugi relevantni proizvodi s agronomskom vrijednošću (organski dodaci i biostimulanti) iz životinjskog stajnjaka te kako bi se u konačnici razvila pouzdana i sigurna gnojiva koja se mogu natjecati na europskom tržištu gnojiva.

Projekt je podijeljen u 8 radnih paketa, od kojih lider radnog paketa 6 je IPS Konzalting. Naša uloga u ovom projektu je prikupiti relevantne informacije/podatke za provedbu projekta, kao i izradu poslovnih planova i modela za odabrane krajnje proizvode koji će se proizvesti u sklopu ovog projekta. Također, uključeni smo i u radne pakete 1 i 5, te kroz aktivno sudjelovanje u aktivnostima komunikacije i širenja rezultata projekta doprinosimo radnom paketu 7.

Misija projekta FERTIMANURE je pružiti inovativna rješenja (nove tehnologije, krajnji proizvodi, poslovni modeli) za rješavanje stvarnih problema i mogućnosti s kojima se poljoprivrednici trenutno suočavaju. S jedne strane stočarstvo treba riješiti regionalne probleme povezane s viškom hranjivih sastojaka (npr. Kontrola zagađenja, neugodni mirisi itd.) po pristupačnim troškovima, a s druge strane poljoprivredni sektor koji se trenutno oslanja na vanjske izvore mineralnih hranjivih tvari za poboljšanu biljnu proizvodnju treba nove proizvode za ishranu bilja koji (i) odgovaraju zahtjevima usjeva, (ii) su homogeni, predvidljivi i pouzdani, (iii) su sigurni, (iv) imaju visoku učinkovitost upotrebe hranjivih sastojaka i (v) su isplativi i lako se primjenjuju.

Tehnološki pristup obuhvatit će se provedbom pet eksperimentalnih pilota na farmama u najrelevantnijim europskim zemljama u pogledu stočarske proizvodnje (Španjolska, Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska). Cilj je učinkovito obnavljanje BBF-a visoke dodane vrijednosti iz stajskog gnoja (krave, svinje i perad) integrirajući konvencionalne i nove tehnologije oporavka hranjivih tvari.

Ukoliko želite biti upoznati s projektnim rezultatima ili ste zainteresirani da sudjelujete u radnoj skupini slobodno nas kontaktirajte.


20.03.2020. 

FERTIMANURE PROJEKT